Friday, February 16, 2018

Moje první cesta za exotikou. S cestovkou nebo bez?

V poslední době se hodně rozmohlo cestování bez cestovní kanceláře - zkrátka na vlastní pěst. No dobře, cestuje se tak už od počátku věků, ale já to začala vnímat až tak za poslední dva roky. Předtím jsem totiž nic moc nevnímala. Haha. 

Přesně před dvěma lety v únoru jsem s kamarádkami odlítala do karibské Dominikánské republiky. Byly jsme celé natěšené a plné očekávání. Nemůžu říct, že jsme si dovolenou neužily, byla to paráda, spousta jídla, ovoce, sluníčko, drinky a zážitky. Ale za tu cenu těch zážitků bylo málo. Náš zájezd byl totiž od cestovní kanceláře a naše obživa probíhala formou all inclusive. Mohly jsme si samozřejmě zaplatit nějaké fakultativní výlety, ale finančně se to moc nevyplatilo. Nicméně jsme na pár výletů vyrazily. Dnes už bych to neudělala, už bych do exotické země nikdy nejela s cestovkou, je to zbytečně drahé. Pokud umíte alespoň trochu anglicky, zvládnete si v klidu všechno zařídit sami, bez nutnosti platit provize cestovce.


A co jsem tedy v Dominikánské republice navštívila? ...
CAYO LEVANTADO
Maličký ostrov, na němž se natáčela reklama na Bacardi. Nejkrásnější ostrov obklopený bílým pískem a azurovo tyrkysovou vodou. Nachází se tam pár obchůdků se suvenýry a restaurací s výbornými drinky - třeba boží piňa colada v ananasu. Bohužel nebylo tam moc času, takže jsme se vyfotily, vykoupaly a běžely zpátky na naší loďku. 


POLOOSTROV SAMANÁ
To vám teda povím, to bylo boží. Už když loď zakotvila, cítila jsem se jako v ráji. Nikde žádný lidi, všude palmy, barevné chatky a restaurace se slaměnou střechou. Dostaly jsme oběd, super ovocný energetický drink a razily jsme na oceán na velryby. Touhle dobou totiž připlouvají ze Severního ledového oceánu, aby se mohly pářit. Nechápu proč zrovna sem, ale budiž. Kromě dospělého jedince, jsme viděly i velrybí miminko. 


OSTROV SAONA
Údajně se má jednat o nejhezčí ostrov v okolí Dominikány. Dojely jsme na místo a strašně pršelo, strávily jsme tam 3 hodiny a když už se blížil náš odjezd, přestalo pršet a vylezlo sluníčko. Takže z toho zas tak pěkné dojmy nemám. Nicméně jsme stihly kousek tanečního představení na písničku Danza Kuduro. Zpátky se jelo na Catamaránu - taková veliká párty loď. To byl skvělý zážitek, určitě všem doporučuji. Zpívalo se, tancovalo se, pilo se a opalovalo se. A abych nezapomněla, Saona island je jedno z mnoha míst Karibiku, kde se natáčel film Piráti z Karibiku


VÝLET DO VNITROZEMÍ
Vydaly jsme se i za dobrodružstvím do džungle. Vzhůru za cukrovou třtinou, kde byla možnost ochutnat čerstvou plodinu a dokonce jí i useknout. Další zastávkou byl starší pán, který vyráběl a prodával doutníky. Zkoukly jsme jak se vyrábí doutník, byly obdarovány čerstvým mangem a razily dál. Dostaly jsme se až k nádherným vodopádům Bayaguana, kde byla možnost smočit svá zpocená těla. Od vodopádů následovala výprava do místní vesnické školy, kde jsme rozdaly pár sladkostí a vydaly se obhlídnout místní kostel. Po těchto vyčerpávajících zážitcích nám samozřejmě vyhládlo a tak nás vzal řidič k jeho madre na oběd. Musím podotknout, že se stále jednalo o džungli. Všude pobíhala zvířátka, všude byl prach a madre vařila venku na ohni. Nicméně její pohoštění nemělo chybu. Už si ani nepamatuji co všechno tam bylo, ale byla to delikatesa. 


SANTO DOMINGO
Nedalo nám to a vydali jsme se i s našimi novými českými kamarády do hlavního města Santo Dominga. Tentokrát na vlastní pěst místním autobusem. To bylo docela dobrodružství. Ten den se totiž konal ve městě nějaký karneval a nejezdily autobusy tam odkud měly jezdit. Město jsme si prošli, nakoupili suvenýry, potraviny a vyfotili se na Kolumbově náměstí. Celkově Santo Domingo nabízí spoustu historických památek a proto je zapsáno i v seznamu světového dědictví UNESCO. Zpáteční cesta byla opravdu vzrušující. Jak už jsem podotkla, nejezdily autobusy a nám tak nezbývalo, než chytit nějaký pochybný a rozpadající se taxík, který nás odveze alespoň na nádraží. 


Na závěr chci říct, že cestovní kanceláře určitě neodsuzuji. Sama mám vystudovaný cestovní ruch a v nějaké cestovce možná někdy skončím. Navíc někdy ráda využiji jejich služeb.. teď v létě plánuji cestu do italských Dolomit od cestovky Víkend. A nemůžu se dočkat. Jak to máte vy, cestujete radši s cestovkou nebo bez?

M <3

8 comments:

  1. Krásné fotky i vzpomínky. A trochu závidím tu exotiku, ne že ne. :)

    K cestovce bych se přikláněla jen v hodně specifických případech. Jsem zvyklá cestovat jen s někým blízkým nebo úplně sama, vše si sama zařídit, vyřešit si sama všechny průšvihy. To je to, co mě na cestování tolik baví. Hlavní je ale ta volnost, možnost strávit kolik času chci tam, kde chci, případně změny programu. Na druhou stranu, ráda bych si třeba projela parky v USA, což je pro dvojici prakticky nereálné, protože pronájem auta pro 2 vychází pekelně draho. Nebo jiná situace, kdy byla kamarádka v Kudrnou v Rumunsku na vícedenním přechodu hor. Byl to její první delší trek, a to bych si bez "profesionála" v zahraničí taky netroufla. Takže ano, jsou situace, kdy se cestovka hodí. Ale bez nich je to obvykle mnohem větší zábava. :)

    ReplyDelete
  2. V takové exotické zemi jsem ještě nikdy nebyla, takže úplně nedokážu posoudit, jestli je lepší s cestovkou nebo bez, ale napoprvé bych si raději nějakou vybrala. Pokud by to bylo někde blíž, tak bez, to většinou jezdím s rodinou, takže si poradíme sami i s výlety. Přiznám se ale, že s cestovkou jako takovou jsem snad ještě nikdy necestovala.
    Do toho jsem ale byla třeba i se střední v Anglii (kam bych se už taky vydala spíše na vlastní pěst) a letos razíme do Švédska a Dánska, tak jsem zvědavá. Příští rok je pak v plánu Canada- taky bez cestovky, ale to je hlavně proto, že tam mám rodinu, takže nemusíme řešit program ani ubytování, což je výhoda.
    Jinak fotky vypadají úžasně a popis k tomu jakby smet, muselo to tam být nádherné!

    ReplyDelete
  3. Na Dominikány se chci určitě jednou podívat, moje teta tam už jednou byla a zrovna teďkom je tam podruhé a strašně moc se jí tam líbí, je to takový ráj na zemi :)
    My většinou jezdíme taky přes cestovní kancelář a je pravda, že ty fakultativní výlety vychází kolikrát strašně draho. Nádherné fotky a moc pěkný článek :)

    Maris Novotná

    ReplyDelete
  4. Tak to je nádhera! Do takejto exotiky by som sa hneď vybrala :) Tá príroda tam je úžasná

    FRENCHSTYLE

    ReplyDelete
  5. Wau, krása! Veľmi rada cestujem, no pri strednej škole sa toho moc nedalo. Skvelé tipy! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    ReplyDelete
  6. Já jsem zvyklá na cestovku i vlastní pěst. Je pravda, že zrovna v Dominikánské republice jsme byli s rodinou přes cestovku a bylo to super! A na Saoně jsme byli také,škoda že vám nevyšlo počasí, bylo to tam krásné! Cestou zpátky jsme z catamaránu viděli dokonce delfíny :)

    TheWayByA

    ReplyDelete
  7. Cestovkou bych jela určitě do exotické země. Hodně tipů, co jsem slyšela jsou, že zařídit si ubytování přes cestovku a výlety si vyřídit od místních, protože je to o dost levnější. Ale bez cestovky určitě takový ty země, co jsou blíže :).
    Krásné fotky!:)

    Shard of Dreams

    ReplyDelete
  8. Nádherné fotky, nádherné zážitky! koukala jsem s otevřenou pusou. Sama jsem ještě v žádné exotické zemi nebyla, ale hrozně bych se chtěla někam podívat! Krásný článek.. a ty velryby naživo? velrybí mládě? No to musela být paráda :)

    ReplyDelete

Děkuji za každý komentář.