Tuesday, April 10, 2018

Srí Lanka na talíři aneb když vařím já

Jste milovníci pálivých a exotických jídel? Pojďte se mnou ochutnat Srí Lanku ;). V této zemi konzumují to, co si tu vypěstují. Neexistuje žádná chemie, barviva ani konzervanty. Všichni se stravují zdravě, rozumně a také podle toho vypadají.

Typickým pokrmem pro Srí Lanku je rice and curry. Jak už jsem zmínila minule, není třeba na tom hledat nic složitého. Jedná se o kombinaci rýže, kari, červené čočky, nějakého masa (většinou kuřecího a rybího) a zeleniny. Od mé návštěvy Srí Lanky uběhl rok a já stále pravidelně vařím vegetariánskou verzi tohoto pokrmu. Není na tom vůbec nic těžkého a celý proces zabere tak 35 minut. Tak pojďme na to. 



Co budeme potřebovat?
  • rýži (já většinou volím basmati nebo jasmínovou)
  • červenou čočku (většinou spotřebuju celé balení)
  • kokosové mléko (ne kokosovou vodu, ale krém!) 
  • kari, chilli, kurkumu, zázvor - klidně i sušený, sůl a pepř
  • palmový cukr, javorový sirup nebo med
  • dvě větší cibule
  • trochu másla 
Jak budeme postupovat?
  1. Nejprve si osmahneme cibulku na másle a přidáme propláchnutou červenou čočku. 
  2. Po chvilce smažení přidáme trochu vody a necháme krátce povařit. 
  3. Potom přidáme kokosové mléko a vaříme dokud čočka nezměkne a nevytvoří hustou kaši.
  4. Přidáme kari, chilli, kurkumu, zázvor, sůl a pepř podle chuti 
  5. Vedle si uvaříme rýži a dáváme pozor aby se nerozvařila.... na to jsem expert já :)
  6. A na třetí vařič dáme pánvičku s cibulí, kterou necháme hezky zkaramelizovat s medem, palmovým cukrem nebo javorovým sirupem na troše másla. 
  7. Můžeme podávat!

30 comments:

  1. Veškeré jídlo kde je obsaženo kari a kokosové mléko je moje hodně oblíbené :) určitě vyzkouším :)

    Maris Novotná

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taková jídla jsou prostě nejlepší :D

      Delete
  2. Vypadá to bezvadně, červenou čočku jsem dneska použila a upřímně jsems i myslela, že bude jako klasická čočka, ale ta moje červená za 37 kč to balení byla úplně stejná :D nenabyla vůbec ale byla měkká

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ono jí stačí vařit chvilku :)

      Delete
  3. beautiful blog! I really like how you write
    and what you give photos. wonderful!
    I have a question, you will agree to follow for follow?
    I like to be in touch with inspirational blogs.
    Greetings from Poland!
    ayuna-chan.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Když jsem ještě jedla maso, tak jsem docela často dělala takovou svoji verzi chicken curry, která nám všem moc chutnala :) Děkuji ale za tenhle vege curry recept!

    Praguetales

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já maso sice jím, ale občas si ráda dám něco bezmasého :)

      Delete
  5. Mňam! Podobná jídla si taky dělám velmi ráda, ačkoliv variantu s červenou čočkou jsem ještě nezkoušela, zato mám na kari a kokosovém krému velmi ráda kuřecí maso. Já ale dávám kokos do rýže a do masa jen to kari, nějaké další koření a med. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To zní skvěle.. no celkově tahle kombinace je prostě top :)

      Delete
  6. Vypadá to úžasně, sice nemám ráda ostré jídla, takže bych vynechala to chilli, ale jinak paráda :)

    everyday-lifecz.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taky si to nedělám tolik ostré.. stačí špetka, jen tak pro oživení :)

      Delete
  7. Určitě je to moc dobré, vyzkouším, kari máme rádi :-)

    ReplyDelete
  8. Kari milujem ! Musí to chutiť výborne. :)

    ReplyDelete
  9. Kari mám moc ráda, vypadá to krásně :)

    Written by M*

    ReplyDelete
  10. Kari miluju! Jdu vařit, díky za inspiraci :D

    Jinak jsem na blogu odhalila nový projekt a tím je blog - www.thewaybya.webriter.cz.

    TheWayByA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju za info, blog je skvělej ! :)

      Delete
  11. Rýži s kari si občas dělám, ale tento recept zní o hodně líp (hlavně ne tak obyčejně :D), určitě vyzkouším. :)

    ReplyDelete
  12. Mňam! Tak to vyzerá skvelo :) Kokosové mlieko som ešte pri žiadnom jedle nemala, skvelý tip!

    FRENCHSTYLE

    ReplyDelete
  13. Toto som teda ešte asi nikdy nemala. Učiteľka, ktorá ma učila dramatický tak mala muža zo Srí Lanky a vždy som jej závidela, že tam koľkokrát do roka mohla ísť. Nič som ale odtiaľ ešte nejedla. Ale ako vidím, môžem si pripraviť aj sama. Takže vdaka za recept <3

    Klaudia Duranova

    ReplyDelete
  14. Jé děkuji za chutný tip :-) jsem vegetariánka a někdy už mi dochází tipy, co si připravovat za dobroty :-) tohle vypadá vážně jednoduše a hlavně lákavě :-)
    All my cosmetics

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jsem ráda, že jsem mohla poskytnout nový tip :)

      Delete
  15. Určitě vyzkouším, akorát jsem minulý týden koupila červenou čočku :D

    LENNY in COPENHAGEN

    ReplyDelete
  16. Jéé super receptík. Určitě ho někdy prubnu, hned si ho zapíšu :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    ReplyDelete

Děkuji za každý komentář.