Thursday, March 29, 2018

Madeira - ostrov věčného jara

Rozmanitá a plná překvapení. Taková je Madeira. Menší portugalské souostroví ležící v Atlantském oceánu na úrovni Maroka. O samotné Madeiře se mezi lidmi moc nemluví, zejména na české turisty tam skoro nenarazíte. Většina nadšených turistů totiž pochází z Německa a Ruska. Ani ve snu by mě nenapadlo, že mě naprosto nadchne zrovna toto místo. Zarylo se mi do srdce, opravdu hluboko.


Madeira je unikátní pro své členité pobřeží a velmi hornatý povrch ostrova. Na rovinaté cesty narazíte snad jen na některých místech podél oceánu. Když se rozhodnete dostat na druhou stranu ostrova, musíte zdolat vysoké kopce a několikrát radikálně změnit nadmořskou výšku. Tyto výškové výkyvy mohou některým jedincům způsobit bolesti hlavy a uší. Naštěstí pro tu neskonalou krásu člověk vydrží opravdu ledacos.

Hlavním městem Madeiry je neskutečně energický Funchal. Večerní procházka po sluncem vyhřáté promenádě je jako dělaná pro milovníky romantiky. Procházku je možné spojit s návštěvou skvělé restaurace ležící blízko pobřeží. V jídelním lístku najdete tradiční pokrmy od mořských plodů až po sladké ovocné dezerty. Portugalci jsou velmi dobří kuchaři a obchodníci, k nákupu vás totiž přesvědčí svým šarmem a úsměvem. Všichni se usmívají a jsou nabití pozitivní energií, a když říkám všichni, tak opravdu nepřeháním. Vůbec se necítíte jako cizinec, místní se k vám chovají mile a to i v případě, kdy vůbec nejde o peníze. Jen řidiči autobusu nejsou zrovna dvakrát v náladě, ale i to se nám nakonec obrátilo v dobro - odvezl nás na letiště a to tam vůbec neměl cestu. 

Funchal žije i v noci a to v menších barech a v uličkách. Jejich tradiční nápoj se nazývá ,,poncha" a jedná se o variace ovocných džusů (většinou maracuja) s vodkou nebo rumem. Věřte mi, že vám bohatě stačí jeden nebo dva drinky, alkoholem totiž nešetří. Pokud na vás tento drink bude moc silný, můžete si dát pivo nebo výborné madeirské víno. Všichni s vámi chtějí navázat kontakt a povídat si ať už se jedná o místní nebo o turisty. 



Mezi hlavní turistické cíle patří výšlap na Pico Arreiro a Pico Ruivo, což je nejvyšší hora Madeiry nabízející neskutečný výhled. Dále potom trasy podél levád, odkud zase vidíte obrovské kopce, vodopády a tajemná údolí. A v neposlední řadě různé vyhlídky, zahrady, útesy, parky, lesy, kostely a mnoho dalších atraktivit. Detailnějším popisům těchto míst se chci věnovat v příštím článku.

10 comments:

  1. Madeira je určitě jedno z míst, kam bych se chtěla někdy podívat :) vždycky radši jedu na ostrovy než na pevninu :) a že tam nejsou skoro češi? to je jedině výhoda :D

    Maris Novotná

    ReplyDelete
    Replies
    1. Přesně tak. Ani nevíš, jak jsem byla ráda, že neslyším český jazyk :)

      Delete
  2. To musí být krása! Mě čím dál více lákají Kanáry, konkrétně Lanzarote. V létě to asi nestihnu, ale doufám, že podzim by mohl klapnout.

    ReplyDelete
  3. Moc krásný a fotka vypadá jak z pohádky!! :O A popravdě o Madeiře slyším fakt poprvé!

    Shard of Dreams

    ReplyDelete
  4. Děkuji za hezký článek s fotkami. Na Madeiru se už delší dobu chci podívat. Ale teď moc cestovat s prckem nemůžeme. Tak snad někdy :)
    Flavours of Amellia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znám spoustu lidí, co cestují s maličkými dětmi. Ale asi to chce dost odvahy :)

      Delete

Děkuji za každý komentář.