Tuesday, April 3, 2018

Proč vyrazit na Madeiru?

Stručný a jasný pohled na Madeiru už jste jisto jistě četli a teď je potřeba si trochu přiblížit jednotlivá místa, která stojí za návštěvu. Jak už jsem zmínila v minulém článku, Madeira je atraktivní hlavně pro své přírodní krásy, zároveň však nabízí mnoho historických měst a vesniček. Tak se do toho pustíme.. 

FUNCHAL - Hlavní město Madeiry, které se nachází na jižním pobřeží, je tvořeno centrem, starým městem a turistickou zónou. Jedná se o největší město ostrova a žije zde okolo 120 tisíc obyvatel. Na své si tu přijde opravdu každý, Funchal totiž nabízí spoustu historických muzeí, památek, kostelů a krásné úzké uličky. Pro ty z vás, kteří dávají přednost zábavě a sportu před historií a kulturou, je tu nespočet sportovních hřišť, venkovní fitness a spousta místa na běhání nebo třeba kolečkové brusle. Dobrodruzi se mohou svézt lanovkou přímo od pobřeží až do Jardím Botanico, ve které se nachází přes 2 500 rostlin. A ještě větší dobrodruzi mohou kývnout na první předraženou nabídku taxikáře a svézt se nahoru taxíkem. Funchal žije i v noci a to hlavně v malých barech nacházejících se v úzkých, pochybných uličkách - v dobrém slova smyslu, samozřejmě to má své kouzlo. Říkejme tomu autobusové nádraží, odkud vyjíždí autobusy do téměř všech koutů ostrova. Existují zde tři autobusové společnosti, které se rozlišují pomocí barev (žlutá, červená, zelená) a každá společnost míří na jinou stranu ostrova. Řekla bych, že ceny jízdenek jsou podobné jako u nás. Málem bych zapomněla na přístav, odkud je možné vyplout zaoceánskou lodí na ostrov Porto Santo nebo menší lodí na sledování delfínů a velryb. Funchal je také nezapomenutelný pro svou gastronomii, trhy s ovocem a rybami a také večerní tradiční koncerty. 

 


CAMARA DE LOBOS A ÚTES CABO GIRAO - Jedná se o rybářské městečko nacházející se zhruba 10 km od hlavního města Funchalu. Nad vesnicí se tyčí útes Cabo Girao, který vystupuje 590 metrů z Atlantského oceánu. Pokud máte štěstí na počasí, uvidíte nekončící oceán a přesvědčíte se, že je země opravdu kulatá :). Pro silnější povahy je zde vystavěna skleněná podlaha, skrze kterou vidíte až dolu. Upozorňuji, že pro slabší povahy to není. Až se dokocháte úžasnými výhledy, můžete zasednout u kávy v místní restauraci a kochat se dál. Pro milovníky suvenýrů jsou tu připraveny rovnou dva obchůdky s výrobky z korku a dalšími místními produkty.


PORTO MONIZ - Do nejzápadněji položeného města zhruba 70 km od Funchalu se dostanete červeným autobusem. Zpáteční jízdenka stojí okolo 12 eur a řidič dělá desetiminutové zastávky na Cabo Girao, Ribeira Brava, Sao Vicente a Ribeira de Janela (pokud se nepletu). Už jen samotná cesta do Porto Moniz, která vede přes hory, kopce a údolí stojí za to. Porto Moniz je známé díky svým vulkanickým jezírkům s tyrkysovou vodou a krásným černým útesům. Pro milovníky podmořského světa je zde otevřeno akvárium s obrovským množstvím barevných ryb, menšími žraloky, rejnoky a tak dále. Když vám vyhládne, určitě navštivte jednu z místních restaurací, které nabízejí nádherný výhled na vlny tříštící se o útesy.


PONTA DE SAO LOURENCO - Tento poloostrov se nachází na východním pobřeží Madeiry a nabízí úplně odlišnou krajinu od zbytku ostrova. Stromy tu můžete jen těžko hledat, za to fialovými květinami a zeleným travnatým porostem se to tu hemží. Poloostrov je neobydlený a vy se tak můžete vydat za pořádným dobrodružstvím. Cesta občas vede podél strmých kopců a útesů, ale pokud nejste prcek (jako já), kterého vítr snadno odfoukne, není čeho se bát. Na některých místech je možné slézt k moři na kamenitou pláž, nechat se ošplouchnout vlnou nebo jen tak relaxovat na vyhřátých kamenech. Opět se sem dostanete autobusem z Funchalu za pár euro. 


SANTANA - Santana se nachází na severovýchodní části ostrova a jedná se o tzv. madeirský skanzen. Chaloupky bílo-modro-červené barvy připomínají původní příbytky místních obyvatel. Uvnitř najdete obchůdky s ručně vyrobenými suvenýry - různé vyšívané dečky, slaměné výrobky, keramiku apod. 


LEVADA DO FURADO (RIBEIRO FRIO - PORTELA) - Madeirské levády jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO a my se vydaly na jednu z nich. Cesta z Ribeiro Frio do Portely je dlouhá 11 km, vede lesem okolo vodopádů a nabízí nádherné výhledy na oceán, hory a lesy. Díky vodopádům a vodním kanálům je tu o něco vlhčí a příjemnější vzduch než na jiných částech ostrova. Některá místa musela být zabezpečena kovovými dráty, protože výška ve které jsme se nacházely dosahovala vysokých čísel. Sem tam se procházelo krátkými jeskyněmi a přes mokré kameny, které i v těch nejtrekovějších botách podkluzovaly. :) Cesta byla příjemná a stále překvapující. Po 11 kilometrech se nám konečně naskytl výhled na oceán a tzv. Orlí skálu.


Další místa, která určitě stojí za návštěvu jsou Pico Arreiro a Pico Ruivo, o kterých si povíme zase příště :).  

19 comments:

  1. Krásný kout země. :) Kdy v roce je nejlepší období pro cestu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Záleží na tom, co chce člověk vidět. Celoročně je tam přívětivé počasí. Místní lidé říkali, že v létě je až moc velké horko a vlhko. Ideální jsou tedy asi jarní a podzimní měsíce :).

      Delete
    2. Tak to se celkem shoduje s mým očekáváním. :) Díky!

      Delete
  2. Musím říct, že tyhle tvoje články mě čím dál víc lákají :)

    Maris Novotná

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem ráda, že můžu někoho inspirovat :)

      Delete
  3. My sme tam boli pred dvoma rokmi a Madeira mi učarovala! Je tam naozaj nádherne, všetko je tam dychberúce. Hneď by som tam išla ešte raz :)

    ReplyDelete
  4. Fotky sú úžasné, o Madeire som nikdy nepremýšľala, ale celkoms i ma nalákala :)
    THE NOELA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju, děkuju.. :) taky jsem o ní dříve nepřemýšlela. Vůbec by mě nenapadlo, že tam jednou pojedu :)

      Delete
  5. Ty jo, to je krása ♥ O té si můžu nechat jen zdát :(

    ELIS MINAROVÁ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proč jen zdát ? Není to zas tak daleko a finančně je přijatelná :)

      Delete
  6. Vážně nádherné fotky, muselo to tam být krásné:).
    Windy pink style

    ReplyDelete
  7. To jsou panoramata :-D my jezdívali spoustu let po sobě do Egypta a loni jsme zkusili změnu - Řecko a také jsme si to užili. Obávám se ale, že už se k moři dlouho nepodívám. Loni jsem totiž byla asi po 15 letech na horách a jsem tak nadšená, že už u nás budou asi jenom hory :-)
    All my cosmetics

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jéé, tak to já jsem spíš na sluníčko a drinky u moře, než na sníh a drinky na sjezdovce :D

      Delete
  8. Tak teď jsi mě ale opravdu navnadila, miluju nedotčenou přírodu :) Fotky z Madeiry jsou moc krásné :)

    WantBeFitM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju, jsem ráda, že se můžu s někým podělit :)

      Delete

Děkuji za každý komentář.