Tuesday, May 1, 2018

Dobrovolníkem v exotické zemi? Nic není nemožné.

Volunteering neboli dobrovolnictví se začíná rozmáhat po celém světě a o tomto levném způsobu cestování už slyšel snad každý. 

Jak to funguje? Přiřadila bych k tomu úplně jednoduchou definici. Výměnou za práci je vám poskytnuto ubytování a většinou i stravování. Můžete tedy navštívit a vyzkoušet si život v jakékoliv exotické nebo jiné zemi, poznat jejich kulturu, navštěvovat památky a to s opravdu nízkými náklady. Pokud chcete spasit svět, nebo pomáhat tam kde je potřeba, můžete například vyučovat angličtinu na školách, pečovat o nemocné slony anebo se podílet na ekologickém projektu pro vysazení nového stromořadí. Je zcela na vás jaké pracovní činnosti se chcete věnovat a jaké příležitosti se chopíte. Nabídka je opravdu široká a internet nabízí spoustu možností. Skvělý portál pro shánění dobrovolnických pozic je podle mého názoru workaway, kde zaplatíte roční poplatek za registraci (cca 1000,-), vyšperkujete si svůj profil a pak už jen odpovídáte na nabídky. Můžete si i vyfiltrovat zemi, pracovní činnost a měsíce na které chcete vycestovat. Já osobně se na dobrovolnické dobrodružství chystám v září a pevně věřím, že jsem se rozhodla správně :). Dělali jste někdy dobrovolníka? Napište mi a můžeme společně sepsat článek o vaší zkušenosti. 

17 comments:

  1. Dovolila bych si nesouhlasit - nemyslím si, že se jedná o levný způsob cestování. :) Obvykle si musíš zaplatit náklady za letenky + pojištění + případná víza a vzít si dost peněz na útratu, což u cest do exotiky dělá většinu nákladů na celý pobyt. A to nemluvím o případných poplatcích, pokud jedeš přes agenturu. Volunteering se jako levné cestování vyplatí až u delších pobytů, minimálně na několik měsíců, jinak celý pobyt dotuješ ze svého.

    Já byla dobrovolničit s INEX-SDA loni, pomáhala jsem s přípravou festivalu ve Švýcarsku. Dost jsem si to užila, bylo to pro mě něco nového, navíc doprava do Švýcarska nebyla nijak drahá, takže veskrze pozitivní zkušenost. Před odjezdem jsem se zajímala i o možnosti v exotice, ale jak píšu výše - za ty peníze už bych raději jela na klasickou dovolenou než pracovat.

    Články kdyžtak najdeš na http://by-boudicca.blogspot.cz/search/label/%C5%A0v%C3%BDcarsko%202017 .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju za komentář .. :) měla jsem na mysli ty delší pobyty, kde ti poskytnou jídlo a ubytování.. pracuješ cca 5 hodin denně a sama si platíš ,,jen" letenku a pojištění. Nic víc tam nepotřebuješ, utrácet nemusíš (u nás taky neutrácíš za blbosti), pokud se nejedná o výlet nebo jídlo ve volných dnech. Za mě je to super příležitost jak poznat místo a ušetřit na jídle a ubytování :). A s tou agenturou.. proto jsem zmínila workaway, kde si to všechno domluvíš sama a zaplatíš jen ten roční poplatek.

      Delete
    2. Na jak dlouho vyrážíš? A kam přesně? :) Moc bych ti přála, aby pobyt splnil očekávání a vše proběhlo hladce. Já právě četla dost různorodé zážitky - časté bylo, že "zajištěná strava" sestávala z jednoho jídla denně (zbytek si dobrovolníci museli sehnat na vlastní náklady), případně že na místo výkonu práce museli každý den dojíždět tuk-tuk taxíky za vlastní peníze. Na Workaway jsou reference na konkrétní zadavatele, tak snad to bude ok. Každopádně hodně štěstí!

      Delete
    3. Člověk musí opravdu hodně dobře probírat a vybírat. Číst recenze a mluvit s lidmi, kteří to zažili. A hlavně si předem domluvit s hostitelem jasné podmínky.. aby pak nedošlo k nějakému nedorozumění a konfliktu. Já plánuju na 3 měsíce Madeiru :).

      Delete
    4. To zní super! :) Madeira je sice exotická, ale pořád dost evropská, létají tam nízkonákladovky a navíc to tam znáš. Třeba do jihovýchodní Asie bych se na delší volunteering sama bála. Pro mě kvůli práci nepřicházejí delší pobyty v úvahu, tak jsem řešila jen max. 3 týdny a tam je nabídka podstatně omezenější (a spousta lidí, co se na dobrovolnících snaží regulérně vydělat). Tak budu moc držet palce, ať vše klapne!

      Delete
  2. Tyjo, to zní dobře :) nikdy jsem o dobrovolničení v zahraničí neslyšela, ale přijde mi to jako takové dobré zpestření :)

    Maris Novotná

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vážně ne? Já jsem do toho teď úplně zapálená a chci zkusit i exotiku, i Evropu.. :)

      Delete
  3. Ja som tiež veľakrát o tom uvažovala ale veľakrát ma to aj odradilo pretože neviem, či by som to psychicky zvládla. Čo sa týka tej náročnosti sa tam dostať tak podľa mňa keď sa chce tak sa dá všetko no ale rôzne skúšky asi moc ľahké nebudú. Každopádne držím palce. Určite to je nenahraditeľná skúsenosť. Človeka to dosť obohatí.

    Klaudia Duranova / INSTAGRAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Přesně tak, je to skvělá zkušenost do života.. děkuju :)

      Delete
  4. pekný článok :) ja by som sa aj na čosi také dala, ale bála by som sa ísť sama, tak by som keď tak musela nahovoriť ešte niekoho druhého :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    ReplyDelete
  5. Několikrát jsem už o tom přemýšlela, ale asi se bojím takhle vycestovat sama :D

    Written by M*

    ReplyDelete
  6. Už kolikrát jsem nad tím přemýšlela, ale zatím mi to nikdy úplně nevyšlo. Hledám jiné způsoby, jak pracovat a cestovat zároveň. Každopádně to někoho určitě zaujme, pro mě to úplně není.

    TheWayByA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak není to na celý život, spíš takové zpestření třeba na půl roku :)

      Delete
  7. Já bych se asi bála, ale musí to být úžasné:).
    Windy pink style

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chce to překonat prvotní strach, věřím, že pak už to jde :)

      Delete

Děkuji za každý komentář.